Mikä edustajisto?

Mikä edustajisto?

Moi! Mun nimi on Lauri Peltoniemi ja toimin VAMOKin edustajistossa. Tämä on nyt toinen vuoteni edustajistossa, tuttavallisemmin edarissa. Ensimmäisen kerran tuli oltua vuonna 2014 ja 2015 meni VAMOKin hallituksessa tutorvastaavana. Nyt olisi tarkoitus kertoa teille mitä edustajisto tarkoittaa.

Edustajisto käyttää VAMOKin ylintä päätösvaltaa, joten edustajistossa voi todellakin vaikuttaa asioihin koulussa. Edustajisto toimii samoilla jäsenillä aina yhden kalenterivuoden kerrallaan, joten sen pidemmästä sitoumuksesta ei ole kyse. Edustajistossa toimii kerrallaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, 20 edustajiston jäsentä sekä varajäsenet. Kaikki jäsenet valitsee VAMOKin jäsenet 3.11.2016- 9.11.2016 järjestettävissä vaaleissa. Jos olet itse kiinnostunut, kannattaa seurata sosiaalista mediaa, sillä sinne alkaa varmasti pikkuhiljaa tippua vaaliliittoja, joihin liittyä. Vaalit järjestetään suhteellisena listavaaleina samaan tapaan kuin esimerkiksi eduskuntavaalit. Jos et ole itse kiinnostunut lähtemään ehdolle, kannattaa ainakin äänestää. Äänestäminen on helppoa, sillä se toteutetaan sähköisesti.

Mitäs se edustajisto sitten konkreettisesti tekee? No tässä hieman esimerkkejä: valitsee keskuudestaan edustajiston puheenjohtajan sekä varapuheenjohtajan, valitsee VAMOKin hallituksen, valitsee opiskelijaedustajia erilaisiin luottamustoimiin kuten VAMKin hallituksen opiskelijaedustajan, valvoo ja ohjaa hallituksen toimintaa, vahvistaa edellisen vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen, päättää jäsenmaksuista, vahvistaa tulevan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion, päättää opiskelijakunnan suuntaviivoista, sekä tänä vuonna valitsimme VAMOKin toiminnanjohtajan sijaisen.

Jos nyt ajattelet, että viekö tämä kaikki liian paljon aikaa, niin voin kokemuksesta sanoa, ettei se nyt kovin paljoa vie. Kokouksia on noin yksi jokaista opiskelukuukautta kohden, joskus vähemmänkin. Sääntömääräisiä kokouksia on kolme: järjestäytymiskokous, kevätkokous ja syyskokous. Näin nopeasti laskettuna voisi sanoa tämän vievän aikaa noin 1-6 tuntia kuukaudessa, mikä ei ole kovin paljoa edustajistotoiminnan hyötyihin nähden. Edustajistossa tapaat uusia ihmisiä, joiden kanssa pääset verkostoitumaan, pääset vaikuttamaan jopa Suomen mittapuulla ja sepä vasta on mukavaa kun esityksesi menee läpi. Lisäksi järjestömaailma tulee tutuksi.

Lopuksi täytyy vielä sanoa, ettei kaduta tippaakaan edustajistoon lähteminen, sen verran paljon hyviä muistoja siitä olen saanut. Ei muuta kuin ehdolle vain ja äänestämään!

Lauri Peltoniemi

Edustajiston jäsen