Leikkauksia omaan kurjuuteen

Artikkeli
Elämme monella tapaa mielenkiintoisia aikoja, ystävät hyvät. Elämälle välttämättömien asioiden hinnat ovat nousseet samalla, kun yhteiskunnan tukia on heikennetty. Yhä useampi joutuu käymään töissä koulun ohella tai nostamaan lainaa rahoittaakseen elämänsä. Mielenkiintoisena sivupointtina on, että vuonna 2010 opintolainaa nostettiin keskimäärin 6700 euroa ja vuonna 2022 jopa 22 660 euroa opiskelijaa kohden (yle.fi). Lainataakka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen ja saattaa esimerkiksi hankaloittaa ensiasunnon ostamista.

Hätä saattaa sittenkin olla tämän näköinen, mutta omaa taloudellista ahdinkoaan pystyy lievittämään erilaisin menetelmin. Meillä kaikilla ei ole myytäviä sijoituksia, vuokralle laitettavaa sijoitusasuntoa tai edes sitä kuoharia, johon shampanjasta vaihtaisi. Taloudellisesta tilanteesta huolimatta jokaisen meistä olisi hyvä tarkistella omaa kulutustamme. Ostammeko turhia asioita, joista emme saa iloa tai emme edes käytä?

Pienistä virroista tulee suuri joki. Pieniltäkin tuntuvista ostoksista tulee vuositasolla suuria rahamääriä, jota olisi voinut käyttää johonkin paljon miellyttävämpään tai itselle vähemmän vahingolliseen. Onkin hyvä miettiä asioita, joista luopuminen itse asiassa nostaisi omaa hyvinvointia. Tahdon nostaa esimerkiksi nikotiinipussien käyttämisen. Nikotiinipussikiekko netistä ostettuna maksaa noin 3,50–5 euroa. Ajatellaan, että yksi nikotiinipussikiekko kestää käyttäjälle yhden viikon (keskustelin kokemusasiantuntijoiden kanssa asiasta ja kuulemma yksi kiekko voi mennä jopa päivässä). Yksi kiekko viikossa tekee vuositasolla 208 euroa. Käytetyn rahan määrä nousee huimasti kiekkojen kulutusnopeuden mukana, sillä kolme kiekkoa viikossa tekee vuositasolla 624 euroa, yli kahden kuukauden opintotuen!

Shampanjan vaihtaminen kuohariin käy järkeen siinä mielessä, että omasta ruokalaskustaan pystyy höyläämään hintaa pois tekemällä pieniä muutoksia omiin kulutustottumuksiin. Sesongissa olevat hedelmät ja kasvikset ovat usein halvempia (Appelsiinien kulutukseni kasvoi räjähdysmäisesti sesongin aikaan). Mutta myös minimoimalla hävikin määrän estää kallisarvoisten rahojen joutumista biojäteastiaan.

Tahtoisin vielä antaa erityismaininnan kirppiksille. Omaan asuntoon muuttaminen on jännittävä kokemus, mutta monelle myös taloudellisesti rankka. Olen saanut ”muuta-pois-kotoa” -lahjoja siitä lähtien kun olin kymmenen (ne eivät lämmittäneet 10-vuotiaan Jimin mieltä, sillä odottelin aina videopelejä). Kuitenkin kymmenen vuotta myöhemmin itsenäistyminen tuli ajankohtaiseksi, ja silloin ne lämmittivät 20-vuotiaan Jimin mieltä. Kuitenkin pohdiskeltuani hetken aikaa kaiken sen tavaran hintaa alkaisi pankkitilini vapista pelosta. Pyörittyäni erilaisilla kirppareilla olisin saanut ainakin osan tarvittavista kodin vempaimista ja muusta turhasta, kuten astiastosta huomattavasti halvemmalla. Kannustan antamaan kirppareille mahdollisuuden monella tapaa. Kirpparilta ostetusta sohvasta saatu tuholaisongelma piristää jokaisen opiskelijan arkea kummasti. Muistetaan pestä ne tekstiilit kunnolla.
 
Opiskelijoilla on myös poliittista valtaa, jota käyttämällä he voisivat parantaa omaa yhteiskunnallista asemaansa. Helpoimpia tapoja vaikuttaa on antaa palautetta, äänestää vaaleissa ja vastata kyselyihin. Nämä kaikki asiat antaisivat meille toimijoille enemmän mahdollisuuksia valvoa opiskelijoiden etuja ja antaa poliitikoille signaali, että tekemällä opiskelijaystävällistä politiikkaa voi saada opiskelijoiden tuen vaaleissa.
 
-Jimi Oosi, edunvalvontavastaava (hyvinvointi), VAMOK