Tapahtumat

Opiskelijaelämään kuuluu paljon muutakin kuin opiskelu. Opiskelijakulttuuri tarjoaakin hyvän vastapainon itse opiskelulle.

 

Luottamustoiminta, VAMOKin edustajisto, hallitus ja opiskelijaedustajat

 

Opiskelijakunta VAMOKin avulla sinulla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan sinulle merkittäviin asioihin. Vaikuttaa voit monella eri tavalla: voit asettua ehdolle esimerkiksi edustajistovaaleissa tai hakea VAMOKin hallitukseen syksyisin. Edustajisto edustaa korkeinta mahdollista päätäntävaltaa opiskelijakunnassa ja VAMOKin hallitus huolehtii opiskelijakunnan toiminnan päivittäisestä pyörittämisestä ja esimerkiksi tapahtumien järjestämisestä. Vaikuttamistyötä voit toteuttaa myös opiskelijaedustajana erilaisissa VAMKin työryhmissä. VAMOKin edustajisto ja hallitus valitsevat opiskelijaedustajat hakemuksien perusteella. Lisäksi voit hakea esimerkiksi tutoriksi tai kansainväliseksi tutoriksi ja päästä tätä kautta osallistumaan opiskelijatoimintaan uudesta näkökulmasta. VAMOKilla on myös muun muassa vapaa-aika- ja hyvinvointi-työryhmät, jotka eivät velvoita mihinkään, mutta joissa voit oman kiinnostuksesi ja aikasi puitteissa osallistua VAMOKin toimintaan.

Opiskelijahaalarit

 

1980-luvulla Suomeen kunnolla levinnyt haalarikulttuuri on nykyään merkittävimpiä opiskelijastatuksen symboleja. Opiskelijat värikkäine haalareineen ovat tuttu näky monessa kaupungissa ja varsinkin Vaasassa, jossa yksi neljäsosa kaupungin asukkaista on opiskelijoita. Haalareita voi pitää lähes missä tahansa opiskelijatapahtumassa, niin Vaasassa kuin ympäri Suomea. Haalareihin liittyy myös oleellisesti haalarimerkit, joita voi sekä ostaa että saada erilaisista tapahtumista ja suoraan opiskelijakunnilta. Haalareiden väri vaihtelee usein opiskellun alan mukaan, ja näin on myös Vaasan ammattikorkeakoulussa. Esimerkiksi tekniikan alan opiskelijoilla on mustat haalarit, liiketalouden opiskelijoilla vihreät, sosiaalialan opiskelijoilla keltaiset ja sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi opiskelevilla valkoiset.

Opiskelijatapahtumat

 

Opiskeluaikana kannattaa verkostoitua, luoda uusia yhteyksiä ja joskus kannattaa myös nollata paineet. Opiskelijatapahtumiin osallistumalla lyöt kolme kärpästä yhdellä iskulla! VAMOK järjestää lukuvuoden aikana useita jo perinteiksi muodostuneita tapahtumia, joita ovat muun muassa uusille opiskelijoilla järjestettävät erilaiset tapahtumat, lukuvuoden avajaiset, olutpialaiset, vuosijuhlat, haalarihölkkä, Triangeli-risteily yhdessä muiden opiskelijakuntien kanssa sekä esimerkiksi kuukausittaiset pubivisat ja bileet! Kaikille löytyy varmasti näistä vaihtoehdoista jotakin. VAMOKin opiskelijatapahtumat ovat avoimia kaikille ja niissä tutustuu helposti uusiin ihmisiin! VAMOKin opiskelijatapahtumiin pääset edullisemmin, mikäli olet VAMOKin jäsen.

Vuosijuhlat

 

Vuosijuhlissa juhlitaan esimerkiksi VAMOKia tai aineyhdistystä ykköset päällä. Vuosijuhlien pukukoodi on yleensä frakki tai tumma puku ja naisilla täyspitkä iltapuku tai cocktailmekko.
Vuosijuhlilla käyttäydytään juhlaetiketin mukaisesti, mikä ei poissulje hauskanpitoa.

 

Ennen varsinaista pääjuhlaa ohjelmaan voi kuulua kutsuvieraille järjestettävä tilaisuus, jonka aikana eri organisaatiot esittävät tervehdyksensä ja luovuttavat lahjoja. Tervetuliaismaljan jälkeen alkaa kolmen ruokalajin ruokailu, jonka aikana pöydistä kajahtavat äänekkäät snapsilaulut. Tapahtuman vie läpi seremoniamestari, jonka tehtävänä on pitää järjestyksestä yllä. Illan aikana kuullaan myös puheita sekä nautitaan erilaisista esityksistä. Viimeisen ruokalajin ja ohjelman jälkeen siirrytään jatkoille.

Sitsit

 

Sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat tai lauluillat ovat vuosijuhlia pienemmät ja vähemmän muodollisia tapahtumia. Sitseillä vieraat kokoontuvat pitkien pöytien ääreen nauttimaan lämpimän aterian sekä juomia ja laulamaan perinteisiä opiskelijalauluja. Sitseilläkin on kuitenkin tiettyjä sääntöjä, joilla varmistetaan illan sujuva kulku kaikkien osalta. Esimerkiksi vessassa käydään vain tauoilla ja ohjelmanumeroiden ja puheenvuorojen aikana ollaan hiljaa.

 

Pöytäjuhlaan voi siis kuulua lyhyitä puheenvuoroja, ohjelmanumeroita tai muita perinteitä opiskelijayhteisöstä riippuen.

 

Yleensä sitseillä on jokin tarkoitus tai teema, jota varten sitsejä vietetään. Sitsien pukeutumisohje vaihtelee mahdollisen teeman mukaan. Pukukoodina voi olla haalarit, siisti asu, naamiaisasu tai miehillä tumma puku ja naisilla cocktail-asu.