Haalarit ovat opiskelijan ”työasu” kun puhutaan opiskelijaelämästä. Haalarit ovat helppo ratkaisu tapahtumaan kuin tapahtumaan opiskelijan lähtiessä pitämään hauskaa; oli sitten kyseessä oman opiskelijakunnan tai ainejärjestön järjestämää menoa tai valtakunnallinen opiskelijatapahtuma. Haalareiden kanssa ei tarvitse varoa parhaimpien bilevaatteiden sotkeutumista vaan jokainen likatahra on merkki hyvästä opiskelijaelämästä. Haalareihin voi kerätä opiskelujen aikana haalarimerkkejä hankkimalla niitä VAMOKilta, ainejärjestöiltä tai osallistumalla erilaisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin opiskelijatapahtumiin.
1980-luvulla Suomeen kunnolla levinnyt haalarikulttuuri on nykyään merkittävimpiä opiskelijastatuksen symboleja. Opiskelijat värikkäine haalareineen ovat tuttu näky monessa kaupungissa ja varsinkin Vaasassa, jossa yksi viidesosa kaupungin asukkaista on korkeakouluopiskelijoita. Haalareita voi pitää lähes missä tahansa opiskelijatapahtumassa, niin Vaasassa kuin ympäri Suomea. Haalareihin liittyy myös oleellisesti haalarimerkit, joita voi sekä ostaa että saada erilaisista tapahtumista ja suoraan opiskelijakunnilta. Haalareiden väri vaihtelee usein opiskellun alan mukaan, ja näin on myös Vaasan ammattikorkeakoulussa. Esimerkiksi tekniikan alan opiskelijoilla on mustat haalarit, liiketalouden opiskelijoilla vihreät, sosiaalialan opiskelijoilla keltaiset ja sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi opiskelevilla valkoiset.
Haalarit tilataan tutoreiden johdolla erikseen määrättyinä päivinä syksyllä ja keväällä. Tutorit ilmoittavat ryhmilleen sovituspäivästä, jolloin haalarit tilataan ja maksetaan. Hyvä koko haalareille on sellainen, että niiden alle mahtuu talvella lämmintä vaatetta. Lisätietoa haalareiden hankinnasta saat omilta tutoreiltasi.
Haalareiden hinta on 40€ jäsenille ja 55€ muille VAMKin opiskelijoille
Opiskeluaikana kannattaa verkostoitua, luoda uusia yhteyksiä ja joskus kannattaa myös nollata paineet. Opiskelijatapahtumiin osallistumalla lyöt kolme kärpästä yhdellä iskulla! VAMOK järjestää lukuvuoden aikana useita jo perinteiksi muodostuneita tapahtumia, joita ovat muun muassa uusille opiskelijoilla järjestettävät erilaiset tapahtumat, lukuvuoden avajaiset, olutpialaiset, vuosijuhlat, haalarihölkkä, Triangeli-risteily yhdessä muiden opiskelijakuntien kanssa sekä esimerkiksi kuukausittaiset pubivisat ja bileet! Kaikille löytyy varmasti näistä vaihtoehdoista jotakin. VAMOKin opiskelijatapahtumat ovat avoimia kaikille ja niissä tutustuu helposti uusiin ihmisiin! VAMOKin opiskelijatapahtumiin pääset edullisemmin, mikäli olet VAMOKin jäsen.
Sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat tai lauluillat ovat vuosijuhlia pienemmät ja vähemmän muodollisia tapahtumia. Sitseillä vieraat kokoontuvat pitkien pöytien ääreen nauttimaan lämpimän aterian sekä juomia ja laulamaan perinteisiä opiskelijalauluja. Sitseilläkin on kuitenkin tiettyjä sääntöjä, joilla varmistetaan illan sujuva kulku kaikkien osalta. Esimerkiksi vessassa käydään vain tauoilla ja ohjelmanumeroiden ja puheenvuorojen aikana ollaan hiljaa.
Pöytäjuhlaan voi siis kuulua lyhyitä puheenvuoroja, ohjelmanumeroita tai muita perinteitä opiskelijayhteisöstä riippuen.
Yleensä sitseillä on jokin tarkoitus tai teema, jota varten sitsejä vietetään. Sitsien pukeutumisohje vaihtelee mahdollisen teeman mukaan. Pukukoodina voi olla haalarit, siisti asu, naamiaisasu tai miehillä tumma puku ja naisilla cocktail-asu.
Näistä kemuista puhutaan vielä pitkälle kevääseen. VAMOK järjestää joka vuosi perinteisesti syyskuussa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kastetilaisuuden, joka pitää sisällään rastiradan Vaasan Hietasaaressa.
Luokkien on kehitettävä itselleen teema, laulu ja kannustushuuto, joita huudellaan toisille luokille vielä pikkujoulubileissä. Paras luokka totutusti palkitaan!
Rastiradan tehtävät vaihtuvat vuosittain, mutta silti joka vuosi tiimihenkeä tarvitaan. Rastiradan jälkeen on tietysti vuorossa jatkobileet.
Vuosijuhlissa juhlitaan esimerkiksi VAMOKia tai aineyhdistystä ykköset päällä. Vuosijuhlien pukukoodi on yleensä frakki tai tumma puku ja naisilla täyspitkä iltapuku tai cocktailmekko.
Vuosijuhlilla käyttäydytään juhlaetiketin mukaisesti, mikä ei poissulje hauskanpitoa.
Ennen varsinaista pääjuhlaa ohjelmaan voi kuulua kutsuvieraille järjestettävä tilaisuus, jonka aikana eri organisaatiot esittävät tervehdyksensä ja luovuttavat lahjoja. Tervetuliaismaljan jälkeen alkaa kolmen ruokalajin ruokailu, jonka aikana pöydistä kajahtavat äänekkäät snapsilaulut. Tapahtuman vie läpi seremoniamestari, jonka tehtävänä on pitää järjestyksestä yllä. Illan aikana kuullaan myös puheita sekä nautitaan erilaisista esityksistä. Viimeisen ruokalajin ja ohjelman jälkeen siirrytään jatkoille.
Marraskuussa koittaa uusien opiskelijoiden juhlapäivä, kun ennen Triangeli-risteilyä saapuvat myös uusille opiskelijoille haalarit. Sen kunniaksi VAMOK järjestää virallisen haalarikasteen uusien opiskelijoiden uniformujen kunniaksi.
Haalarihölkän aikana kierretään ympäri Vaasaa kokoontuen paikkaan X, jossa lausutaan yhteen ääneen haalarivala, jotta jokainen opiskelija varmasti tietää, miten haalareiden kanssa tulee käyttäytyä ja mitä seuraa jos sääntöjä rikkoo!
Perinteisesti Haalarihölkkä järjestetään päivää ennen Triangelia, joten näistä kemuista on hyvä hakea vauhtia bussimatkalle Turkuun.
VAMOK järjestää jokavuotisen TRIANGELI-opiskelijaristeilyn yhteistyössä Centria ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Copsan, Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMOn, Seinäjoen opiskelijapalvelut Oy:n sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Sammakon kanssa.
Risteilylle osallistuu siis opiskelijoita Vaasasta, Kokkolasta, Seinäjoelta, Porista ja Raumalta. Risteilylle lähdetään Vaasasta torstai-aamupäivänä, jolloin bussit suuntaavat kohti Turun satamaa, josta laiva lähtee yhden yön risteilylle kohti Tukholmaa. Reissusta palataan takaisin Vaasaan myöhään perjantai-iltana.
Risteily on erittäin suosittu tapahtuma ja hytit myydään erittäin nopeasti niiden tultua myyntiin. Lipunmyynti tapahtuu netissä ja opiskelijakunnat tiedottavat siitä hyvissä ajoin.
Risteilyn teema vaihtelee vuosittain ja mitään näin hauskaa et voi kokea kuin lähtemällä mukaan. Älä jää rannalle ruikuttamaan!
Risteilyn viralliset nettisivut löydät täältä: www.triangeliristeily.com